Lokaal nieuws woensdag 22 mei 2019

Koken op inductie de toekomst

In 2050 moeten alle huizen in Nederland gasloos zijn. Met dit ambitieuze doel streeft de Nederlandse overheid naar een CO2 neutrale economie in 2050. Er worden geen nieuwe gasnetwerken meer aangelegd in Nederland en de aansluitingsplicht wordt opgeheven. Warmtenetten die de restwarmte van de industrie en afvalverbranding vasthouden, zullen in de toekomst gebouwen gaan verwarmen. Op gas koken wordt verleden tijd door het gasloze beleid. Huishoudens moeten gaan koken op alternatieve warmtebronnen.

De voor- en nadelen van gas en elektrisch

Misschien ben je ze weleens tegengekomen; van die dikke platte elektrische platen waarbij het uren duurt voordat ze op temperatuur zijn en ook weer uren duurt voordat ze afgekoeld zijn. Wees niet bang, deze platen zijn gelukkig niet de enige manier waarop je elektrisch kunt koken. Tegenwoordig is het allemaal veel beter. Wat is het verschil tussen koken op gas en elektriciteit?

Koken op gas

Ontzettend veel huishoudens in Nederland zijn gewend om op gas te koken. Op gas koken heeft dan ook zo zijn voordelen: snel warm, snel afgekoeld, makkelijk te reguleren en duidelijk zichtbaar. Het heeft ook zeker nadelen: gas kan gevaarlijk zijn vanwege een open vuur, gaskookplaten zijn moeilijk schoon te maken en gas kan gevaarlijk zijn omdat het zuurstof verbruikt. Daarnaast moeten alle huizen in Nederland in 2050 dus gasloos zijn, waardoor het in de toekomst sowieso niet meer mogelijk zal zijn om op gas te koken.

Koken op elektriciteit

Het alternatief is elektrisch koken en dan bedoel ik dus niet op de hiervoor beschreven dikke kookplaten. De toekomst is koken op inductieplaten. Deze platen worden verhit door middel van een elektromagnetisch veld. De plaat wordt pas warm als er contact is met een geschikte pan en koelt af als de pan van de plaat wordt gehaald. De voordelen van koken op inductie: het is de toekomst, de plaat warmt snel op en koelt snel af en inductie is veiliger dan op gas koken omdat er geen open vlam is. Andere voordelen zijn dat het hitteveld zich aanpast aan de grootte van de pan en dat de kookplaat makkelijk schoon te houden is. Het nadeel van koken op inductie is dat je speciale pannen moet kopen die geschikt zijn voor de plaat en de aanschaf is duurder.

Elektriciteit is de toekomst

De overgang naar een gasloze economie heeft ook gevolgen voor de hoeveelheid energie die we gaan gebruiken in de vorm van elektriciteit. Energieleveranciers vergelijken is daarom belangrijk om te bepalen waar jij je energie vandaan wilt halen. Een CO2 neutrale maatschappij betekent namelijk ook groene elektriciteit. Door het vergelijken van energieleveranciers kun je op de lange termijn ook nog eens heel veel geld besparen, zeker als een maatschappij op elektriciteit de toekomst gaat zijn.

Ben jij van plan om binnenkort een huis te gaan kopen? Let dan dus op de nieuwe regels die in de toekomst gaan plaatsvinden. Kies een huis dat geschikt is voor een CO2 neutrale toekomst.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden