Lokaal nieuws donderdag 03 december 2020

Hypotheek bij nieuwbouwwoning

Wanneer je een nieuwbouwhuis of -appartement koopt, teken je eerst een koop-/aannemingsovereenkomst. Vervolgens kun je een hypotheek aanvragen. De kosten van een nieuwbouwhypotheek steken iets anders in elkaar dan bij bestaande bouw. Je betaalt namelijk al voordat het huis er staat. Hoe een hypotheek bij een nieuwbouwwoning eruit ziet zullen we in dit artikel verder toelichten.

Specifieke kosten nieuwbouwhypotheek

Als jouw nieuwe woning er nog niet staat, betaal je wel al op elke maand hypotheekrente en eventueel aflossing over het totale hypotheekbedrag. Deze verplichting ontstaat op het moment dat de hypotheekakte bij de notaris ondertekend is. Allereerst wordt de hypotheek gebruikt om kosten te betalen die je direct verschuldigd bent, zoals voor de bouwwerkzaamheden die al zijn uitgevoerd en de kosten voor de grond. Het resterende hypotheekbedrag komt in een bouwdepot. Vanuit het bouwdepot worden de facturen van het bouwbedrijf dat je woning bouwt betaald. Over het openstaande bedrag in het bouwdepot ontvang je rente. Aan de andere kant betaal je ook rente over het geleende bedrag aan de bank.

Meerwerk

Een nieuwbouwhuis wordt casco opgeleverd. Dit wil zeggen dat de structuur van het huis staat, maar dat er verder nog niets is ingebouwd. Wat casco precies inhoudt, is afhankelijk van de voorwaarden van het project. Dus controleer dit altijd goed van te voren. Wanneer je meer wil dan alleen de standaard casco oplevering, zoals iets extra's of het gebruik van materialen van hogere kwaliteit, is dit vaak mogelijk. Dit heet dan meerwerk en brengt hogere kosten met zich mee. Andersom kun je er ook voor kiezen om bepaalde zaken weg te laten en zo te besparen op de kosten. Dit heet minderwerk. In een later stadium kun je ook besparen op de aanschaf van de meubels, internet tv en andere variabele kosten zoals van het energiecontract.

Tijdelijk dubbele lasten

Tijdens de bouw van je nieuwbouwwoning heb je te maken met dubbele lasten als je al een ander huis hebt, huur of koop. Gemiddeld neemt de bouw van een woning zes tot twaalf maanden in beslag. Deze periode betaal je zowel voor de bouw van jouw nieuwe woning als de woonlasten voor het huis waar je tot de oplevering nog woont. Deze dubbele woonlasten hoeven geen invloed te hebben op de hoogte van de hypotheek, zolang je deze zelf kunt betalen. Als het jou niet lukt om alle kosten te betalen uit eigen geld kijkt de bank of er twee hypotheken passen binnen het bedrag dat jij maximaal kan lenen op basis van je inkomen. Wanneer je al een koopwoning en een hypotheek hebt, is het meestal mogelijk de rente af te trekken van zowel de oude hypotheek, de nieuwe hypotheek en een eventueel overbruggingskrediet.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden