Lokaal nieuws woensdag 06 januari 2021

Nieuwbouwwoning: welke verzekeringen zijn er nodig?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning en het afsluiten van een hypotheek komen veel zaken kijken. Zo is het noodzakelijk om een aantal verzekeringen af te sluiten. Om het gemakkelijker te maken, hebben we de belangrijkste verzekeringen op een rij gezet.

Huis verzekeren met opstalverzekering

Allereerst de opstalverzekering (woonhuisverzekering). Dit is een vaak door de hypotheekverstrekker verplicht gestelde verzekering voor elke woningeigenaar in Nederland. Deze verzekering dekt schade aan het huis na brand, inbraak, storm en blikseminslag. Onder opstal verstaan we alle zaken die aard- en nagelvast aan de woning zitten. Denk hierbij aan het dak, de badkamer de schuur en de leidingen. In een appartementencomplex zorgt de Vereniging van Eigenaren (VvE) meestal voor deze verzekering. De kosten hiervoor zijn dan vaak meegenomen in de servicekosten. Huurders van een nieuwbouwwoning hoeven deze verzekering niet af te sluiten. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder (eigenaar) van de woning.

Inboedelverzekering voor inhoud en losse spullen

Daarnaast is het ook raadzaam om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel handig om te hebben. Deze verzekering dekt schade aan alle losse spullen in de woning, zoals de meubels. Het is verstandig om de opstal- en inboedelverzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Dit is vaak niet alleen voordeliger, maar ook handig. Zo ontstaat er geen onduidelijk over bij welke verzekering de schade gemeld moet worden. Je kunt deze twee verzekeringen ook samen afsluiten in een woonverzekering.

Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering is een verzekering die de eigenaar bij zijn of haar hypotheek kan afsluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat de hypotheek (deels) betaald wordt als de eigenaar deze niet meer kan betalen vanwege arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Of deze verzekering nuttig is hangt af van de persoonlijke situatie van de eigenaar. Veel mensen zijn via de werkgever al aanvullend verzekerd tegen een inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid.

Rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar wel handig om te hebben tijdens een verhuizing of verbouwing. Zo is de eigenaar verzekerd van juridische bijstand bij bijvoorbeeld conflicten over een erfscheiding. Daarnaast is het ook mogelijk om voor de bouw van de woning een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als er iets misgaat tijdens de bouw dan is men al snel goedkoper uit dan wanneer zij zelf een advocaat moeten inschakelen.

Overlijdensrisicoverzekering voor achterblijvers

Als de woningeigenaar een partner en/of kinderen heeft, dan is het verstandig om ook na te denken over een overlijdensrisicoverzekering. De achterblijvers krijgen dan, in het geval van het overlijden van de eigenaar, een uitkering waarmee de hypotheek betaald kan blijven worden. Bij sommige hypotheekverstrekkers is het zelfs verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Hierdoor heeft de hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald als de eigenaar komt te overlijden.

Tijdens de bouw: CAR

Tot slot is het verstandig om tijdens de bouw van de nieuwbouwwoning een Construction Allrisk-verzekering (CAR) af te sluiten. Met deze verzekering is de woningeigenaar verzekerd voor schade die ontstaat tijdens de bouw of verbouwing. Met deze verzekering zijn alle betrokken partijen verzekerd voor schade aan het werk. Dus niet alleen jezelf, maar ook de aannemer, de onderaannemers en de installateurs.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden