Lokaal nieuws woensdag 06 januari 2021

Nieuwbouwwoning in Rotterdam

Rotterdam is een heerlijke stad om te wonen en gelukkig komen er iedere keer weer nieuwe huizen bij. Zowel in het centrum van de stad als in de rest van de regio worden nog steeds nieuwbouwwoningen gepland en gebouwd. Misschien heb jij ook wel plannen om te verhuizen naar een mooie nieuwbouwwoning in Rotterdam?

Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Voor welke prijsklasse kun je gaan en heb je eigen geld nodig? Dat zijn dan vaak de eerste vragen die bij je opkomen. De financiële mogelijkheden zijn natuurlijk afhankelijk van het inkomen. Daarbij is het sinds vorig jaar niet meer mogelijk om de extra kosten mee te financieren, zoals de kosten koper. Dat houdt in dat er in ieder geval eigen geld moet zijn. Maar hoe hoog moet die eigen inbreng zijn en misschien vraag je jezelf ook af: ‘hoeveel kan ik lenen?’

Hoe kom ik aan het ‘kosten koper’ bedrag?

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om het ‘kosten koper’ bedrag op te hoesten. Je kunt het bijvoorbeeld bij elkaar sparen of misschien is er een naaste die je dit bedrag wil schenken? Voor de aankoop van een huis is het namelijk mogelijk om 100.000 belastingvrij te ontvangen door een schenking. Voor ouders of grootouders die toch al van plan waren om te gaan schenken, is dit een mooie gelegenheid. Hier moeten wel goede afspraken over worden gemaakt en vaak wil de bank dat alles in een overeenkomst is vastgelegd. Als je al een huis hebt met overwaarde, dan kan ook de overwaarde voor het kosten koper bedrag worden gebruikt. Het is wel goed om je vooraf te oriënteren over wat je eventueel als eigen geld moet inbrengen en hoe je hieraan komt. Hierdoor kom je op het moment dat je droomhuis voorbijkomt niet geheel voor een verrassing te staan.

Waaruit bestaan de extra kosten?

Als je eenmaal weet wat je kunt lenen op basis van je jaarinkomen en een eventueel arbeidscontract én je weet de prijs van het huis dat je voorkeur heeft, dan kan er een rekensommetje op los gelaten worden. De kosten koper bestaat namelijk uit een aantal punten. Allereerst zijn er de bemiddelingskosten, de overdrachtsbelasting, de taxatie van het huis, de notariskosten en de NHG ofwel de hypotheekgarantie. Daarnaast komen er eventueel nog kosten voor bijvoorbeeld een bouwkundig expert of een aankoopmakelaar bij.

Kopen of huren?

Als het huis gefinancierd kan worden met een hypotheek zonder dat het maximale hypotheekbedrag wordt bereikt, zal de eigen inleg niet zo hoog worden. Zit je wel aan een hypotheekplafond dan zal de noodzakelijke eigen bijdrage wel snel oplopen. Voor starters is het niet altijd makkelijk om die eigen inbreng bij elkaar te krijgen. Toch blijkt uit de cijfers van vergelijkingssites dat de aantallen toenemen van starters die dit wel kunnen realiseren. Het is in ieder geval belangrijk dat je precies weet waar je aan toe bent als je een huis in Rotterdam wilt kopen. En als kopen niet te realiseren is dan bestaat er natuurlijk ook de mogelijkheid om te huren. Ook huurwoningen worden in Rotterdam nog steeds gebouwd.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden