energie vergelijken
Lokaal nieuws dinsdag 05 oktober 2021

De duurzaamheid van jouw nieuwbouwwoning

Bij het kopen van een bestaande woning zie je direct hoe duurzaam het huis is via het energielabel. Voor nieuwbouwwoningen werkt dit net wat anders. In dit geval is er geen energielabel, maar kijk je naar de BENG norm. Lees verder om er achter te komen hoe je kan zien hoe het zit met de duurzaamheid van jouw nieuwbouwwoning.

Bijna EnergieNeutraal Gebouw (BENG)

Sinds 2021 wordt de duurzaamheid van een nieuwbouwwoning aangeduid met de BENG norm. Voorheen was dit de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt). Om de EPC te bepalen werd gekeken naar de besparing op energie voor ventilatie, verwarming/koeling en warm water. Tegenwoordig is het zelfs wettelijk verplicht om (zo goed als) energieneutraal te bouwen. Voor de berekening van de energieprestatie wordt gekeken naar drie energieprestatie-indicatoren. Dit zijn de energiebehoefte-indicator in kWh/m2, de primaire fossiele energie-indicator in kWh/m2 en het aandeel hernieuwbare energie in procenten. Een bestaande woning moet je vaak zelf nog verder verduurzamen, bijvoorbeeld met isolatie of door zonnepanelen te leggen. Als je kiest voor nieuwbouw weet je zeker dat jouw woning direct aan allerlei strenge duurzaamheidseisen voldoet.

BENG-eisen

De eerste prestatie-indicator, BENG 1, gaat over de energiezuinigheid van de woning zelf. Het gaat onder andere om de energiebehoefte voor koeling en verwarming. Zaken als thermische isolatie, kierdichtheid en zon-oriëntatie zijn hierop van invloed. De tweede indicator gaat over de hoeveelheid primaire fossiele energie en de derde indicator gaat over het aandeel hernieuwbare (duurzame) energie dat wordt gebruikt. Denk hierbij aan directe opwek vanuit bijvoorbeeld zonnepanelen of –collectoren, maar ook het gebruik van omgevingswarmte via een warmtepomp uit bijvoorbeeld de bodem of de lucht. Een groot verschil met de eerder geldende EPC is dat de BENG indicatoren aan een concrete grootheid zijn gekoppeld.

De weg naar CO2-neutraliteit

Er moeten grote stappen gezet worden om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Deze opgave is immens en om hieraan te kunnen voldoen zijn kleine stappen simpelweg niet voldoende. Voor nieuwbouw zijn er duidelijke regels, zowel voor woningen als voor utiliteitsbouw. De oplossingen voor deze sector zijn aardgasvrij en als uitgangspunt wordt er gekozen voor een lage energiebehoefte. Bijkomend voordeel is dat de duurzame maatregelen direct zorgen voor veel wooncomfort. Daarbij worden mensen met een bestaande woning gestimuleerd om duurzame maatregelen te treffen. Vaak is dit fiscaal aantrekkelijk vanwege subsidie. Ook kan er direct bespaard worden op de energierekening door te kiezen voor bijvoorbeeld zonnepanelen en wordt de woning meer waard. Als je vanuit een bestaande woning naar een nieuwbouwwoning verhuist, kan het dus aantrekkelijk zijn om je huis voor de verkoop nog te verduurzamen.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden