SEO bureau
Lokaal nieuws dinsdag 24 mei 2022

Onderhoud huurwoning

Als je een huis huurt moet je die ook onderhouden. Uiteraard kun je voor grote reparaties en onderhoud terecht bij de verhuurder, maar je moet ook een paar dingen zelf doen. Voor het vervangen van een lamp mag je namelijk niet de verhuurder bellen, en ook het schilderen binnenshuis is aan jou. Lees verder om erachter te komen wat jouw verantwoordelijkheden zijn en welke taken voor de verhuurder zijn.

Jouw rechten en plichten voor het onderhoud van je woning

Zowel huurders als verhuurders hebben rechten en plichten als het gaat om huurwoningen. Je hebt bijvoorbeeld recht op een veilig huis met een huurprijs die realistisch is voor het soort woning dat je huurt. Onder jouw plichten vallen onder andere het op tijd betalen van de huur. Bovendien mag je geen overlast en blijvende schade veroorzaken, en ja je moet ook je woning goed onderhouden.

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar het onderhouden van een woning is stiekem best veel werk. Het dak moet gecontroleerd en gerepareerd worden, er moet af en toe een verfje over de kozijnen en dingen als elektra, gas en water moeten gecontroleerd worden. Het onderhoud van je huurhuis is niet alleen aan de verhuurder, het is ook een taak voor jou.

De taken van de verhuuder

De verhuurder heeft de meeste taken in het onderhoud van jouw huis. Het gaat hierbij om de grote onderhoudswerkzaamheden die redelijk wat geld en tijd kosten. Huur je een huis bij een corporatie dan is er vaak een aparte afdeling die zorgt voor het onderhoud van alle panden. Onder hun verantwoordelijkheden vallen deze taken:

• Het schilderen van de buitenkant van de woning.
• Het onderhouden van apparatuur die ingebouwd is zoals vaatwassers, koelkasten en gasfornuizen. Ook het vervangen als deze apparaten defect zijn valt onder de taken van de verhuurder.
• Onderhoud van het dak en reparaties bij lekken.
• Het onderhouden van de dakgoten en andere afvoerkanalen en het vervangen als ze defect of gebroken zijn.
• De verhuurder moet lampen in gemeenschappelijke ruimtes en aan de buitenkant van het huis vervangen. Dit geld met name voor mensen die in een appartementencomplex wonen.
• Als het gaat om ongedierte is het belangrijk om te weten dat beide hier een verantwoordelijkheid hebben. Het mag verwacht worden dat huurders het huis schoon houden zodat ongedierte niet binnen komt. Gebeurt het toch dan moet de verhuurder zorgen dat kakkerlakken, boktorren, ratten en muizen worden verwijderd. De huurder moet zelf klein ongedierte verwijderen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de verhuurder niet dagelijks bij jou in huis is. Het is dus aan jou om de verhuurder op de hoogte te stellen als er een gebrek is dat de verhuurder zou moeten verhelpen.

De taken van de huurder

Jouw taken als huurder liggen met name in het klein onderhoud. Over het algemeen zijn de kosten niet groot en veel van de taken zoals het vervangen van lampen en het oliën van scharnieren kun je eenvoudig zelf doen. We zetten de taken hier op een rijtje;

• Je bent verantwoordelijk voor het schilderwerk in huis. Hieronder valt het latexen van binnenmuren en plafonds. Je kunt ervoor kiezen om zelf je huis te witten of je kunt latex laten spuiten dat is een nieuwe en snelle manier om je muren en plafonds te laten verven.
• Plamuren en opvullen van gaatjes en deuken als die ontstaan zijn terwijl jij woonachtig bent in het huis.
• Je moet zelf de lampen in huis vervangen als die stuk zijn.
• Je moet zelf zorgen voor tochtstrips en andere tochtwering.
• Je moet zelf kleine reparaties uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vastzetten van deurknoppen, drempels, trapleuningen, deurbellen, ventilatieroosters, en stopcontactdozen.
• Vervangen van kleine onderdelen. Hieronder vallen onder andere onderdelen van de kraan, sloten, roosters, hang-en sluitwerk, schakelaars, garnituur voor de douche, bad of toilet, telefoonaansluitingen en internetaansluitingen.
• Je moet zelf de Cv-installatie ontluchten
• Je moet zelf scharnieren in de olie zetten als ze kraken, piepen of niet goed open gaan. Als de scharnieren vervangen moeten worden is dat de taak van de verhuurder.
• Je moet als verhuurder proberen te voorkomen dat er ongedierte in je huis komt. Ondanks dat is de verhuurder verantwoordelijk voor het verwijderen van groot ongedierte en jij voor het verwijderen van klein ongedierte.
• Je moet zelf voorkomen dat kranen bevriezen.
• Je moet zelf ruiten en spiegels vervangen. Veel woningcorporaties hebben hiervoor een verzekering waarvoor je een kleine meerprijs betaald. Als die verzekering bestaat voor jouw huurwoning dan hoef je niet zelf de ruiten te laten vervangen.
• Je bent verantwoordelijk voor onderhoud aan de tuin, de oprit en schutting of heg.
Heb je een beerput of septic tank dan moet je die zelf leeg laten maken.
• Je moet zelf het riool binnenshuis schoonmaken.

De kleine lettertjes

Het is belangrijk om het huurcontract goed door te nemen voordat je jouw handtekening zet. Uiteraard moet de huurder zich houden aan de wet, maar er zijn altijd schemergebieden. Soms worden die opgenomen in de kleine lettertjes.

Weet je niet zeker wie waarvoor verantwoordelijk is dan kun je over het algemeen uitgaan van het volgende: Groot onderhoud is voor de verhuurder, kleine reparaties voor de huurder. En zelfs als klein onderhoud prijzig is kun je vaak alsnog de kosten verhalen op de verhuurder.

Hulp bij het onderhoud van je huurwoning

Het feit dat jij verantwoordelijk bent voor het klein onderhoud en reparaties aan je huis betekent niet dat je alles zelf hoeft te doen. Waarschijnlijk heb je geen moeite met het vervangen van een lamp, of het oliën van een scharnier, maar er zijn ook dingen die je zelf niet kunt of waar je simpelweg geen tijd voor hebt. Gelukkig kun je de meeste klussen in huis ook uitbesteden aan anderen. Denk hierbij aan het volgende:

Verven van de muren en plafonds - Dit is een klus die je zelf veel werk kost, zeker als je het met een roller doet. Je kunt er daarom voor kiezen om iemand in te huren om latex te spuiten. Latex spuiten is een snelle manier om je muren en plafonds egaal te laten verven.
• Sloten vervangen - Hiervoor kun je een slotenmaker inhuren.
• Reinigen riool - Gelukkig kun je ook dit uitbesteden aan iemand die er de juiste materialen voor heeft.
• Schoorsteen reinigen - Voor het reinigen van de schoorsteen heb je specifieke spullen nodig. Het is eenvoudiger om hiervoor een schoorsteenveger in te huren.

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden