Wandgrimeurs
Lokaal nieuws maandag 09 januari 2023

Hoe vervang je een wastafelkraan?

Is je wastafelkraan kapot en wil je hem zelf vervangen? Dat kan! Met deze DIY handleiding vervang je binnen no-time je wastafelkraan. Belangrijk is wel dat je alvast een nieuwe hebt uitgezocht, zodat je niet zonder kraan komt te zetten. Wastafelkranen zijn te koop bij vrijwel alle sanitairzaken. Heb je al eerder een kraan vervangen, dan weet je waarschijnlijk hoe het moet. Toch is het wellicht fijn om even je geheugen te verfrissen. Lees daarom snel verder zodat je geen fouten maakt bij het vervangen van jouw kraan.

Sluit het water af en draai de oude aansluiting los

De eerste stap is natuurlijk het afsluiten van het water zodat niet gelijk de dweil erbij hoeft te pakken. Check of er zich hoekstopkraantjes onder de wastafel bevinden. Draai deze vervolgens dicht. Zijn deze niet aanwezig, dan zul je de hoofdkraan van de waterleiding dicht moeten draaien. Laat vervolgens het water wegstromen door alle andere kranen in huis open te draaien. Zo weet je zeker dat er geen water uit je kraan kan ontsnappen wanneer je deze vervangt. Vervolgens draai je de moeren van de warm- en koud water slangen los aan beide kanten, zodat je de nieuwe slangen later moeiteloos kunt installeren. Heb je al een nieuwe kraan gekocht? Zo niet, kijk eens op Badkamerplanet om inspiratie op te doen!

Verwijder het sifon en de oude kraan

Verwijder nu het sifon om wat meer werkruimte voor jezelf te creëren. Je hoeft hiervoor slechts de plastic moer los te draaien. Pak vervolgens een pijpsleutel of waterpomptang erbij om de oude kraan los te maken. Oudere kranen vereisen meestal de tweede optie.

Tijd voor de nieuwe kraan

Draai de nieuwe kraan vast met een schroefstift. Deze wordt hoogstwaarschijnlijk meegeleverd met je nieuwe wastafelkraan. Zorg dat je hem stevig vast draait in het kraanhuis. Vervolgens kun je de kraan vastschroeven met een pijpsleutel om hem goed op zijn plek te houden.

Laat het water weer vloeien

Nu je de kraan gemonteerd hebt is het tijd om het water weer aan te sluiten. De slangetjes die zijn meegeleverd met je kraan kun je nu aansluiten op de waterleiding of op de hoekstopkraantjes. Zorg wel dat je de moeren goed aandraait met een steeksleutel, maar forceer dit niet te veel om beschadigingen te voorkomen. Check even of alles helemaal goed is aangesloten voordat je de watertoevoer weer aanzet. Een waterballet moeten we natuurlijk voorkomen. Zit alles goed? Draai dan de hoekstopkraantjes of de hoofdwaterleiding weer open en voilá! Je hebt helemaal zelf je wastafelkraan vervangen

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden