Lokaal nieuws woensdag 08 mei 2024

Verbouwen wint het van nieuwbouw in 2023

In Rotterdam staan diverse mooie nieuwbouwprojecten op stapel. Denk aan de projecten Diepeveen in Delfshaven, fase X van het Hefkwartier en het woongebouw in Prinsenpark. Je zou verwachten dat de vraag naar nieuwbouw nog steeds torenhoog is, vanwege het tekort aan woningen. Toch zijn nieuwbouwwoningen overall het afgelopen jaar minder in trek. Vanwege de gestegen hypotheekrentes is de maximale hypotheek bij veel mensen lager. Bestaande woningen zijn dan ook wat in prijs gedaald. Maar bij nieuwbouw gaat dat niet zomaar. Ben je ook van plan dan toch maar een bestaand huis te kopen en deze te verbouwen of te renoveren? Hieronder vindt je handige informatie over aandachtspunten en benodigdheden zoals veiligheidsschoenen.

Musthave bij verbouwen: goede werkkleding en veiligheidsschoenen

Ga je een huis verbouwen? Dan kun je in ieder geval niet zonder praktische en ademende werkkleding. Belangrijk is dat je er goed in kunt bewegen, en dat het ervoor zorgt dat je lichaam niet te warm of te koud wordt. Daarnaast zijn handschoenen en veiligheidsschoenen die je voeten bescherming bieden echt een must. Goede veiligheidsschoenen zijn comfortabel door de ademende materialen. Bovendien bieden ze je voeten bescherming door de stevige zool en stalen neus. Bij Strauss vind je een ruim assortiment aan kwalitatief hoogwaardige veiligheidsschoenen. Voor zowel dames als heren en in diverse veiligheidsklassen, bieden ze veiligheidsschoenen die niet alleen beschermen maar er ook nog eens trendy uitzien.

Wat wil je gaan verbouwen of renoveren?

Ga je een woning verbouwen of renoveren, dan moet je vaak keuzes maken. Wat is bijvoorbeeld je budget? Hoeveel tijd heb je voor de uit te voeren werkzaamheden? En wat zijn je wensen of eisen? Je hoeft je in ieder geval niet te laten tegenhouden door de vraag: wat kan je allemaal renoveren? Het antwoord hierop is namelijk dat eigenlijk alles in theorie wel mogelijk is. Denk aan een traprenovatie, het leggen van nieuwe vloeren, meer woonruimte creëren met een aanbouw of uitbouw of het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken.

Zoals gezegd bepalen onder meer je budget en je wensen en eisen wat je uiteindelijk gaat aanpakken. Hoewel woongenot uiteraard belangrijk is, kan het goed zijn om ook het rendement in de gaten te houden. Maatregelen waarmee je je woning verduurzaamt (denk aan isolatie van vloeren, het dak en gevels en het plaatsen van minimaal HR++-glas) verdienen zich vaak al binnen een paar jaar terug. Je verlaagt je energielasten, en vermeerdert de waarde van je woning.

Verbouwen of renoveren: aan de slag

Heb je eenmaal vastgesteld wat je wil gaan verbouwen of renoveren, hoe je dit gaat financieren en heb je eventueel benodigde vergunningen geregeld? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Maar hoe begin je aan een verbouwing of renovatie? En welke volgorde moet je aanhouden bij een verbouwing of renovatie? Het is in ieder geval raadzaam van buiten naar binnen te werken. En van boven naar beneden. Dit laatste geldt zowel voor de hele woning (van zolder naar kelder), als per kamer (van het plafond via de muren naar de vloer). De eerste stap is het uitvoeren van hak-, breek- en sloopwerk, gevolgd door het kopen van materialen, het aanleggen van leidingen, aanleggen of plaatsen van bijvoorbeeld sanitair, betegelen of verven en tenslotte de afwerking.

Er wordt verwacht dat er dit jaar ongeveer maar 60.000 nieuwbouwwoningen bij zullen komen. En dat terwijl de overheid als doel heeft gesteld minimaal 100.000 woningen per jaar te realiseren. Omdat de krapte op de woningmarkt alleen maar zal oplopen, zullen meer en meer mensen aangewezen zijn op verbouwen.

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden