Tuin van Noord

Rotterdam - Noord
Actueel aanbod

€ 80.000,- tot € 800.000,-

Over dit project

De Tuin van Noord is een uniek project. Met behoud van alle cultuurhistorische waarde wordt hier een compleet nieuw stukje Rotterdam gecreëerd. De meeste gebouwdelen blijven bestaan en krijgen een nieuwe bestemming. Denk aan koopwoningen, studentenhuisvesting, horeca, woonwerkeenheden, kantoorruimte, (woon)zorg en tal van andere maatschappelijke functies. Een aantal niet oorspronkelijke delen van het complex wordt gesloopt om ruimte te maken voor groen en nieuwbouw. Verder staat er aan de noordwestzijde van het terrein een ruime, ondergrondse parkeergarage gepland.

Je eigen huis in de gevangenis
Wonen wordt één van de belangrijkste functies in de Tuin van Noord. In de bestaande gebouwen en ook in de nieuwbouw komen verschillende individuele maar ook collectieve woonvormen voor verschillende doelgroepen. Zo komen er aantrekkelijk geprijsde Do-It-Yourself appartementen, woningen voor verschillende vormen van zorg en huisvesting voor studenten. In de Strafgevangenis worden cellen samengevoegd en uitbouwen gerealiseerd. Hiermee ontstaan zowel compacte appartementen voor singles als ruimere woningen voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen.

Maatschappelijke functies
Behalve wonen gaat de Tuin van Noord ook tal van andere publieke en maatschappelijke functies herbergen. Het Gerechtsgebouw behoudt zijn grandeur en wordt een bedrijfsverzamelgebouw op basis van de bestaande indeling. In het Notarieel Archief komt een kwaliteitsrestaurant of een innovatief culinair concept. Eén van de drie cellenvleugels wordt misschien zelfs ingericht als hotel. En de kapel kan dienst doen als multifunctionele ruimte voor ontmoeting, cultuur en educatie. Al met al is het een zeer gevarieerd programma, dat nog volop in ontwikkeling is.

Een tuin voor iedereen
Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw willen de bewoners van het dichtbebouwde Oude Noorden een eigen wijkpark. Toen al werd gesproken over de sluiting van het sterk verouderde gevangeniscomplex, maar door het cellentekort werd dit steeds uitgesteld. Met de realisatie van de Tuin van Noord komt deze wens eindelijk uit. De vijf meter hoge gevangenismuren worden op een aantal plekken doorbroken, waardoor de tuin van het monumentale complex open staat voor iedereen. Hier kunnen bewoners, gebruikers en omwonenden in een verscholen, intieme omgeving genieten van ruimte, groen, water en stilte.

Planning
In 2013 worden het programma en het ontwerp van de Tuin van Noord verder ingevuld, in nauw overleg met de gemeente. In januari 2014 starten we gefaseerd met de sloop- en bouwwerkzaamheden. Verwachte oplevering is 2016.

DO-IT-YOURSELF
Een buitenkans voor serieuze doe-het-zelvers! De hofwoningen achter het gerechtsgebouw, de vrouwenvleugel en de twee cipierswoningen op de hoeken van de muur worden zogenaamde Do-It-Yourself woningen en appartementen. De gebouwen worden casco en daardoor aantrekkelijk geprijsd opgeleverd zodat nieuwe eigenaren ze naar eigen wens kunnen afmaken. Een authentieke vergaderzaal ombouwen tot woonkamer? Slapen in de woning van de adjunct-directrice van de vrouwenafdeling? Het kan in de Tuin van Noord!

CELLENVLEUGELS
De oude Strafgevangenis blijft grotendeels bewaard. Alleen een na de oorlog herbouwde vleugel wordt gesloopt. In de drie nog originele vleugels worden muren doorbroken en cellen gecombineerd tot woningen van 20 tot 120 m2. Ook bestaat de mogelijkheid dat één van de vleugels wordt omgebouwd tot hotel. Het centraal gelegen panopticum zou dan bij uitstek dienst kunnen doen als ontvangstruimte en receptie.

Transparante opzet
Om het authentieke karakter van de cellenvleugels te bewaren, worden alle stalen celdeuren behouden. Na samenvoeging van cellen zal een deel dus als voordeur fungeren en een deel een puur decoratieve functie hebben. Ook de transparante opzet van de vleugels, met hun prachtige glas-in-loodramen, brede vides, stalen galerijen, open balustrades en gietijzeren trappen, wordt in de oude glorie hersteld.

Moderne koopappartementen
Achter de celdeuren gaat daarentegen heel veel veranderen. Hier worden bijzondere koopappartementen gerealiseerd in verschillende prijsklassen. Aan één zijde van elke vleugel wordt op de tweede en derde laag extra ruimte gecreëerd door uitbouwen naar buiten toe. Van de cellen op de onderste laag worden grondgebonden souterrainwoningen gemaakt. De gemeenschappelijke vloer op de begane grond is een ideale ontmoetingsplek voor een get-together met de buren of voor kinderen om te spelen.

De voormalige directievilla's werden in dezelfde periode gebouwd als de Strafgevangenis en de cipierswoningen. Het exterieur heeft echter een rijkere detaillering, waardoor deze woningen uitstekend geschikt zijn als representatief kantoorpand. Maar ook een woonhuis of een combinatie van wonen en werken is hier zeer goed mogelijk.

Authentieke elementen
De directievilla's waren oorspronkelijk de woningen van de directeur, de adjunct-directeur en de gevangenisarts. Er zijn nog veel authentieke elementen aanwezig, zoals geprofileerde deuromlijstingen, paneeldeuren met bovenlicht, slingertrappen met achtkantige trappalen en (deels) gietijzeren balusters en trapleuningen.

Meer informatie

Kenmerken

Project
Tuin van Noord
Koopwoningen
200
Prijs
€ 80.000,- tot € 800.000,-
Type woningen
(Patio)Bungalow, 2-onder-1-kap, Appartement, Eengezinswoning, Geschakeld, Hoekwoning, Maisonnette, Overig, Penthouse, Tussenwoning, Vrije kavel, Vrijstaand

Voorzieningen

Parkeren
Parkeerplaats
Tuin
Tuin
Bijgebouwen
Berging (steen)
Eigendom
Volle eigendom
Voorz. binnen 1 Km.
Apotheek, Basisschool, Bioscoop/theater, Busstation, Fitness, Huisarts, Kinderdagopvang, Restaurant/cafetaria, Sportcomplex, Supermarkt, Tandarts, Trein/tramstation, Voortgezet onderwijs, Winkelcentrum
Advertentie

Locatie

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden