Actueel

Nieuws

Een keuken financieren? Hier moet je op letten! Lokaal nieuws woensdag 20 november 2019

Een keuken financieren? Hier moet je op letten!

Voor heel veel huishoudens is de keuken de plek waar het grootste deel van de tijd wordt doorgebracht. Vaak zelfs nog meer dan in de woonkamer. Zeker wanneer de keuken een fijne ruimte is. Toch komt het ook voor dat een keuken nodig aan vervanging toe is. In zo’n geval kan er een uitdaging ontstaan indien je niet genoeg geld op je rekening hebt staan om hier meteen mee te beginnen. Maar, niet getreurd. Er is nog een mogelijkheid, namelijk je keuken financieren ! Je moet dan echter wel op een paar dingen letten. Welke dat zijn, dat lees je hieronder.

Geld lenen kost geld

Voor veel mensen is dit een gegeven, maar toch is het belangrijk om je hier goed bewust van te zijn. Een financiering is uiteindelijk altijd een lening. De bank of het bedrijf waar je het geld leent wil graag winst maken en zal daarom altijd rente vragen over het bedrag dat je leent. Dit is een klein percentage over het geleende bedrag dat uiteindelijk toch flink aantikt. Je bent dus meer geld kwijt dan je in eerste instantie hebt geleend en zult dit alles uiteindelijk terug moeten betalen. Houdt hier dus rekening mee en weet waar je aan begint.

Leen voldoende

Een ander belangrijk punt is dat je voldoende moet lenen. Uiteraard wil je niet meer lenen dan noodzakelijk is, maar toch moet je ook zeker niet te weinig lenen. Een verbouwing, bijvoorbeeld van de keuken, kent vaak ook tegenslagen. Wanneer die tegenslag duur uitvalt en je budget op is loop je het risico dat je de verbouwing niet af kunt maken. Zorg dus dat je het ruim neemt en voldoende geld hebt voor dergelijke onvoorziene omstandigheden!

Overweeg een doorlopend krediet

Naast een vast bedrag lenen is er ook de mogelijkheid om een doorlopend krediet te nemen. Je kunt dan tot aan een bepaald bedrag geld lenen, maar dat hoeft niet in één keer. Wanneer het dan duurder wordt kun je hierop terugvallen, maar wanneer je het niet nodig hebt heb je ook niet teveel geleend! Vaak ligt de rente bij een doorlopend krediet echter wel hoger.

Plan je verbouwing en ga aan de slag

Jouw nieuwe keuken financieren gaat vast helemaal lukken na het lezen van deze blog. Dan is het nu vooral tijd om een plan te maken en de handen uit de mouwen te steken. Veel succes!

Vergeet het kleinste kamertje van jouw nieuwe huis niet Lokaal nieuws woensdag 06 november 2019

Vergeet het kleinste kamertje van jouw nieuwe huis niet

Elke dag zul je een paar keer naar het kleinste kamertje van jouw nieuwe huis moeten gaan. Je doet de kleine en de grote boodschap er, terwijl je op hetzelfde moment jouw sociale media bijwerkt of gewoon even ontsnapt aan alle drukte. Dit gaat natuurlijk over het toilet, wat een belangrijke kamer is in een woning. Vaak wordt een toilet op een simpele en saaie manier ingericht, wat eigenlijk zonde is aangezien je er zoveel meer mee kunt doen.

Je moet bijvoorbeeld kiezen of je een staand toilet of een wandcloset wilt. Een staand toilet wordt over het algemeen als wat traditioneler en ouderwetser gezien, terwijl een wandcloset de toilet toch wel een modern jasje geeft. Zo een exemplaar moet natuurlijk aan de muur gehangen worden, het maakt dus geen enkel contact met de vloer. Hierdoor kun je een hangend toilet net wat gemakkelijker schoonmaken, terwijl het ook een luxe uitstraling heeft. Hiervoor moet je overigens wel een aansluiting laten maken. Je zou hiervoor een speciale toilet set aanschaffen. Zo een set is volledig compleet en bestaat uit een toiletpot, een wc-bril, een stortbak en een systeem waarmee je de toilet in de wand kunt bouwen. Bij het plaatsen van een toilet kunnen loodgieters of anders een klusjesman uit Rotterdam jou helpen, maar je kunt het eventueel ook zelf doen.

Het kleinste kamertje van jouw nieuwe huis bestaat natuurlijk niet alleen maar uit een wc. Je moet bij het ontwerpen namelijk ook gaan kijken naar de muren, die je zou kunnen betegelen. Je zou ook behang kunnen ophangen, maar dit is niet aan te raden. Tegens kun je namelijk een stuk makkelijk schoonmaken en afnemen met een doekje. Zodoende blijven ze er altijd mooi uitzien, wat bij behang niet het geval is. Je zult dus waarschijnlijk kiezen voor tegels, maar dan moet je alsnog wel gaan bepalen welke tegels je wilt plaatsen. Er zijn namelijk ontiegelijk veel opties wat betreft tegels voor in een badkamer of toilet. Je zult ook moeten bepalen of je de tegels door wilt laten lopen tot aan het plafond of dat je ze lager wilt stoppen. Dit is ook helemaal jouw eigen keuze en hangt dus af van jouw smaak en voorkeur.

Aandachtspunten bij de aankoop van een huis Lokaal nieuws woensdag 30 oktober 2019

Aandachtspunten bij de aankoop van een huis

Wanneer je voor de eerste keer een huis op jouw naam laat zetten, is dat natuurlijk spannend. Je moet aan erg veel dingen tegelijk denken, wil jij ervoor zorgen dat het huis waarin jij een groot deel van je leven zal spenderen, daadwerkelijk een prettige thuishaven is. Daarom geven wij jou hier wat tips, zodat het aan de randvoorwaarden voor het vinden van jouw droomhuis niet ontbreekt.

De eerste stappen

Het kan dat jij in het begin vrij weinig idee hebt van de huizenmarkt. Je hoort er wel eens vluchtig wat over in de media, maar echt grondige kennis heb je nog lang niet. Kies je voor nieuwbouw of een bestaande woning/ Het eerste wat je het best kunt doen, is een balletje opgooien in je kennissen- en vriendennetwerk. Zij kennen jou het best, en daarom is de kans ook het hoogst dat zij jou buurten, makelaars en sites aanraden die het dichtst in de buurt komen van wat jij voor ogen hebt.

De bezichtiging

Zodra je je eerste bezichtiging hebt geregeld, begint het waarschijnlijk pas echt voor je gevoel. Je zoektocht wordt tastbaar. Er zijn een aantal zaken waar je wel op moet letten. Probeer allereerst een beetje afstand te houden tot de makelaar of degene die jou rondleidt. Als je erg enthousiast bent, laat dit dan niet al te zeer blijken; dit kan je onderhandelingspositie ten goede komen. Neem ook de tijd voor jezelf; net als in een kledingwinkel heb je tijd voor jezelf alleen nodig om in te schatten of het echt iets voor je is. Een verkoper kan je al snel je scherpe oog doen verliezen. Ben je met je partner, neem hem of haar dan bijvoorbeeld apart in een van de kamers, en deel je eerste indrukken. Maak elkaar dan ook attent op de zaken van het lijstje die jij te weten wilt komen, en waar je nog niet aan toegekomen bent om die te controleren.

Afstrepen: praktische zaken om op te letten

Een indruk is een indruk; je kan een huis mooi vinden, of niet. Maar behalve het gevoel dat een huis je geeft, is het belangrijk om op praktische randvoorwaarden te letten. Dit zal je geld besparen. Als aan deze is voldaan, heb je des te meer tijd om je indrukken te verwerken. Check daarom de ramen door er eens op te kloppen, laat de wc of kraan eens doorspoelen en kijk naar de meterkast. Vraag daarnaast aan de makelaar naar het bestemmingsplan, de staat van de bodem wanneer je graag wilt gaan tuinieren, et cetera. Als je alle fysieke aspecten van het huis hebt gecontroleerd, is het handig om samen met de makelaar te gaan zitten om de koopvoorwaarden eens goed door te spreken.

Energieverbruik

Kijk ook aandachtig naar het energieverbruik van het huis. Een energiezuinig huis scheelt namelijk in de bijkomende kosten. Door energie vergelijken en kiezen voor een groene energieleverancier, bespaar je jaarlijks veel kosten. We leven momenteel in een tijd van energietransitie, dus als jij hierin voorop loopt en van schone, zuinige energieverwekking gebruik maakt, zal dit je in de toekomst alleen maar voordeel opleveren.

Foto:  Tumisu | Pixabay

De voordelen van verwarmen met een pelletkachel Lokaal nieuws donderdag 05 september 2019

De voordelen van verwarmen met een pelletkachel

Je huis verwarmen met een pelletkachel biedt een aantal interessante voordelen. Een groot voordeel is de eenvoudige regulatie van de temperatuur. Je kunt de temperatuur instellen, vervolgens regelt de pelletkachel de rest. Door het lage verbruik hoef je de kachels meestal maar een keer per week bij te vullen.

De pelletkachel heeft veel weg van een houtkachel maar biedt een veel hoger rendement. Sommige pelletkachels kunnen aangesloten worden op de cv-installatie. Deze hydraulische kachels zijn volledig automatisch en hebben een circulatiepomp en expansievat. Deze variant geeft de meeste warmte af via de radiatoren zodat meerdere ruimtes verwarmd worden. De overige warmte wordt in de kachel zelf afgegeven.

Laag houtverbruik

Pelletkachels branden op korreltjes die gemaakt zijn van houtsnippers en zaagmeel. Voor de aanmaak van deze korrels wordt geen nieuw hout gekapt; het is puur restafval. Deze korrels, ook wel pellets genoemd, zijn bovendien vrij van CO2 en relatief goedkoop ten opzichte van ander verbrandingsmateriaal. Voor 5 euro koop je al een pelletzak van 20 kg.

De pelletkachel regelt zelf de verbranding door alleen nieuwe pellets te verbranden wanneer er aanvullende brandstof nodig is om de temperatuur gelijk te houden. Verspilling wordt hierdoor aanzienlijk beperkt. Het onderhoud is makkelijk omdat de pellets opbranden en er weinig restafval overblijft. Je kunt het houtverbruik ongeveer tot 30% laten afnemen als je een houtkachel laat vervangen door een pelletkachel.

Pelletkachels hebben een programmeerbare thermostaat. Je kunt een pelletkachel zo instellen dat hij op een bepaald tijdstip aan of uit gaat. Door de zelfregulerende functie die de kachel heeft met betrekking tot de brandstof, heb je er nauwelijks omkijken naar. Je hebt dus dezelfde voordelen van een centrale verwarming, maar ook de extra sfeer van een kachel.

Alleen stroom

Verbruik je een pelletkachel om je gehele woning te verwarmen? Dan heb je geen gas meer nodig. Je kunt in dat geval een energiecontract afsluiten met alleen stroom, waardoor de energiekosten lager uitvallen. Kies je er daarnaast voor om je energiecontract te vergelijken, dan kun je al helemaal een hoop op de kosten besparen. Energie vergelijk je via een vergelijkingssite. Je kunt hierbij ook filteren op alleen stroom.

Subsidie

Omdat pelletkachels bijzonder energiezuinig zijn, wordt er op veel van deze kachels subsidie gegeven via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Daarbij kun je denken aan bedragen vanaf € 500,-. De overheid probeert met deze subsidie duurzame energie te promoten en om de CO2-uitstoot terug te dringen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen aanspraak maken op deze subsidieregeling. Voor pelletkachels die daarvoor in aanmerking komen kun je subsidie aanvragen. Deze ontvang je na de aankoop. Voorwaarde is wel dat je de pelletkachel niet binnen een jaar na ingang van de subsidie weghaalt.

Apparatenlijst pelletkachels

Je kunt niet voor alle pelletkachels een subsidie krijgen. De pelletkachel moet aan specifieke technische eisen voldoen. Zo moet je pelletkachel bijvoorbeeld een gesloten achterkant hebben om in aanmerking te komen voor een subsidie. Op de ISDE apparatenlijst pelletkachels kun je zien voor welke pelletkachels je een subsidie kunt aanvragen én wat de indicatie van het subsidiebedrag is.

Energiecontract en verhuizen naar nieuwe woning Lokaal nieuws vrijdag 30 augustus 2019

Energiecontract en verhuizen naar nieuwe woning

Je hebt een nieuwe woning gekocht en gaat binnenkort verhuizen. Je denkt aan allerlei zaken die je moet regelen voor en na de intrek. Het interieur, het naambordje, internetabonnement… aan alles wordt gedacht. Vergeet daarbij niet aan de ‘vanzelfsprekendheden’ die je moet meeverhuizen of opnieuw moet afsluiten. Een daarvan is het energiecontract. In dit artikel lees je wat je kunt doen met het energiecontract tijdens een verhuizing.

Verschil eerste woning of verhuizing

Ga je verhuizen en laat je dus een andere woning achter, dan had je daar waarschijnlijk een eigen energiecontract lopen. Had je energie via de huurbaas, dan heb je bij de verhuizing geen omkijken meer naar het oude energiecontract. Heb je een koopwoning , dan moet je zelf een contract afsluiten. Je begint met een schone lei en kiest zelf een nieuwe leverancier voor op je nieuwe adres. Verhuis je en heb je in de oude woning een contract op jouw naam staan? Dan zijn er twee dingen die je kunt doen: het energiecontract meeverhuizen of opzeggen en een nieuw contract afsluiten. Ga je voor het eerst op jezelf? Dan kies je sowieso een nieuw en eigen contract.

Energiecontract meeverhuizen

Ga je verhuizen en wil je een energiecontract meeverhuizen, dan moet je de verhuizing doorgeven aan de leverancier. Het is verstandig om dit al drie maanden vooraf te doen. Sommige leveranciers willen zelfs al een halfjaar vooraf weten dat je gaat verhuizen. Geef een verhuizing minimaal twee weken voor vertrek aan. Anders heb je kans dat het contract nog niet beschikbaar is op het moment dat je in de woning trekt. Meeverhuizen is alleen verstandig als er geen gunstiger contract te vinden is op het nieuwe adres. En verhuis je het energiecontract mee, dan verandert de hoogte van de energierekening hoe dan ook. Het verbruik in de nieuwe woning zal namelijk niet hetzelfde zijn als op het oude adres. Dit door het energielabel van de woning, de grootte van het huis en het historisch verbruik dat hier geldt. Het historisch verbruik is gebaseerd op het energieverbruik van de afgelopen drie jaar in de woning. Denk je dat jij minder energie zult verbruiken? Dan kun je het geschatte verbruik van de leverancier ook vaak wel bijstellen.

Opzeggen en nieuw contract kiezen

Denk twee keer na voordat je een energiecontract meeverhuist. De kans is namelijk groot dat er op een nieuwe adres een gunstiger contract is. Op je nieuwe adres kunnen andere aanbiedingen gelden. En neem je al jaren af van dezelfde leverancier? Dan is de kans groot dat overstappen een flinke besparing op zal leveren. Het energiecontract dat je afsloot is wellicht allang verlopen. Je ontvang dan nog wel altijd van de leverancier zelf, maar de energie ontvang je dan vaak tegen hogere tarieven. Verhuis een contract dus niet zomaar mee. Kijk op basis van je nieuwe adresgegevens in een energievergelijker en ontdek wat de voordeligste contracten zijn. Stap je over bij een verhuizing? Dan moet je een energiecontract altijd zelf opzeggen. Normaliter wordt dat voor je geregeld bij een overstap, een verhuizing is echter een uitzondering op de regel.

Zonnepanelen nieuwe woning

Een verhuizing is ook een mooi moment om te kijken of je een woning duurzamer kunt maken. Wil je dure, maar duurzame ingrepen doen, dan kun je hier een iets hogere hypotheek voor krijgen. Denk bijvoorbeeld aan isolatie, maar ook aan het plaatsen van zonnepanelen op je woning. Met een aantal panelen kun je al flink besparen op het energieverbruik. Wek je meer op dan je verbruikt en lever je dit aan het net, dan krijg je hier een vergoeding voor van de leverancier. Je verdient dan zelfs aan je zelf opgewekte energie. 

Netbeheerder als leverancier nog niet klaar is

Betrek je een nieuwe woning, zorg er dan voor dat je vanaf het moment dat je de woning betrekt energie ontvangt via een leverancier. Je moet een verhuizing, of het betrekken van de woning, minimaal twee weken voor de verhuisdatum doorgeven. De leverancier heet namelijk zolang nodig om de administratie te verwerken. Vraag je een contract later aan, dan heb je kans dat je nog geen energie via de leverancier ontvangt. Geen zorgen, je ontvangt dan alsnog gewoon gas en stroom. De energie komt tot het moment dat je contract ingaat via de netbeheerder in de regio . Het enige nadeel is dat je voor deze energie vaak iets meer betaalt. Die kosten worden verrekend met het nieuwe energiecontract.
 

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Rotterdam.

Aanmelden